Un atac informàtic o ciberatac és un mètode pel qual un individu, mitjançant un sistema informàtic, intenta prendre el control, desestabilitzar o danyar un altre sistema informàtic.
-Els mòbils són la porta d’entrada de ciberatacs a les empreses.
-Un 48% dels atacs que es produeixen a les empreses entren a través dels mòbils.
Així ho asseguren diversos informes, com el d’Hiscox Cyber Readiness 2021. És ven cert que el mòbil ha passat de ser aquell dispositiu d’ús exclusiu per comunicar-se mitjançant trucades de veu o missatges de text curt, a ser una eina de treball tan important com l’ordinador personal. Si ara amb un mòbil no sols podem trucar sinó també navegar per internet, descarregar fitxers, compartir informació per diferents canals i aplicacions; treballar en entorns al núvol, consultar el correu electrònic…Doncs si el vostre ordinador disposa de contrasenya, perquè no també el mòbil? Si a l’ordinador teniu antivirus, perquè no també al mòbil? Si quan treballeu amb l’ordinador aneu alerta amb què descarregueu, compartiu i obriu, perquè no feu el mateix amb el mòbil? Per què no el protegim com ho faríem amb el nostre ordinador?
Està clar que el mòbil ha esdevingut una eina de treball, a vegades la principal, però tot hi això no hi ha una conscienciació per part de l’usuari i les empreses. Per aquesta raó és necessari estar el màxim de protegit contra els ciberatacs.
Algunes recomanacions:
-Protegir el teu dispositiu mòbil amb patrons, pin o sistemes biomètrics per evitar accessos no desitjats. Aquest patró o pin només l’ha de conèixer el propietari del dispositiu. Evitar pins massa evidents: 0000 o 1234.
-No entreguis les credencials de la compta del teu mòbil a ningú.
-Protegeix-lo amb aplicacions antivirus com Eset Mobile Security per evitar al màxim les infeccions. Força un escaneig del teu dispositiu amb l’aplicació d’antivirus cada cert temps.
-Aplica les darreres actualitzacions del sistema operatiu del teu mòbil. Les actualitzacions corregeixen forats de seguretat.
-No descarreguis aplicacions no segures des del navegador d’internet o la botiga d’aplicacions mòbil com Google Play o Apple Store, podria veure’s compromesa la seguretat del teu dispositiu.
-Evitar obrir fitxers adjunts i/o links incrustats en els correus electrònics, sms o aplicacions de missatgeria com WhatsApp, Telegram, si no pots confirmar la seva procedència i garantia.
-No compartir informació compromesa via trucada, missatgeria i altres aplicacions, sobretot si no tenim clar amb qui l’estem compartint. No escriguis i enviïs contrasenyes per WhatsApp!
-Realitza copies de seguretat de les teves dades.
-No perdre de vista el teu mòbil. Porta’l sempre amb tu i no el deixis a ningú que no estigui autoritzat (sobretot si es traca d’un mòbil d’empresa).